050 - 590 4566    Tekijänkatu 16, 04440 Järvenpää
Sähköposti: myynti@lattiamies.fi

Blogi betonista, lattiavaluista, mikrosementistä ja vähän muustakin rakennusalaan liittyvästä

Blog Image
6
Maalis

Nopeasti Pinnoitettavan (NP) betonin edut

Nopeasti pinnoitettavan betonin käyttö on yleistynyt huomattavasti. Tähän on monta tärkeää syytä joita käsittelemme tässä blogitekstissä.

Etenkin nyt talviolosuhteissa Nopeasti Pinnoitettava NP-betoni on erittäin suositeltavaa. NP-betonissa käytetään aina rapid-sementtiä, joka tarkoittaa betonin kovettumista nopeammin. Talviolosuhteissa työmaan lämpötila on useasti aika alhainen ja nopeasti pinnoitettavan betonin käyttö nopeuttaa betonin kovettumista myös viileissä olosuhteissa ja parantaa lattiavalun lopputulosta. Lisäksi nimensä mukaisesti kyseinen betoni kuivuu pinnoitettavaan kuntoon kaksinkertaista vauhtia normaaliin betoniin liittyen. Kuivumisaika siis puolittuu käytettäessä Nopeasti Pinnoitettavaa betonia.

Yksi syy NP-betonin yleistymiseen rakennuskäytössä on nopeutunut rakennusten valmistumisaika rakentamisen aloituksesta rakennuksen käyttöönottoon. Nykyään ei ole enää aikaa odotella betonin kuivumista kuten ennen vanhaa, vaan rakennusaika on yleensä hyvin tarkkaan kellotettu ja aika on rahaa tässäkin asiassa. Kuitenkaan märän betonin päälle ei voi pinnoitemateriaaleja asentaa, jonka vuoksi kyseisen betonilaadun käytöstä on tullut erittäin yleistä sekä rakennusliikkeiden suuremmissa kohteissa että yksittäisten omakotitalorakentajien keskuudessa.

Tiivistettynä Nopeasti Pinnoitettavan (NP) betonin edut tavalliseen betonilaatuun ovat betonin nopeampi kovettuminen työstöaikana sekä välittömästi valun jälkeen koska kyseisessä betonilaadussa käytetään aina rapid-sementtiä. Tärkein etu on kuivumisajan puolittuminen normaaliin betoniin verrattuna, joka on tärkeää jotta lattia ehtii kuivua riittävästi ennen pinnoitemateriaalien asennusta. Nämä asiat yhdistettynä pieneen hintaeroon normaalin betonin kanssa ovat tehneet NP-betonista erittäin suositun. Lattiamiehellä jo lähes puolet kaikista valuista suoritetaan NP-betonilla.

Blog Image
5
Maalis

Mitä eroa on mikrosementillä ja hiotulla betonilattialla? ( Elämyslattia )

Monet kysyvät mitä eroa on betonista valetulla hiotulla ja pintakäsitellyllä lattialla ja mikrosementillä. Tämä on erittäin hyvä kysymys ja tässä blogitekstissä pyrimme käymään tärkeimpiä eroja läpi.

Elämyslattia on Lattiamiehen rekisteröity tuotemerkki ja tarkoittaa hiottua betonilattiaa, siis aidosta betonista valettua lattiaa joka on käsitelty hiomalla sekä pintakäsittelyaineilla asuintilojen ja julkistilojen viimeiseksi pinnaksi.

Elämyslattiassa tulee ottaa huomioon että valuvaihe on suoritettava erittäin huolellisesti ja mielellään Lattiamiehen suorittamana. Tämä on erittäin tärkeää, muuten lattiasta ei saada hiomalla enää asumiskelpoista viimeistä pintaa. Itse lattian valuvaihe suoritetaan Lattiamiehen tähän tarkoitukseen erikoistuneiden ammattimiesten toimesta. Valuvaiheessa lattia koneliipataan oikeaan karkeusasteeseen jotta siitä hiomalla saadaan paras mahdollinen lopputulos. Lattiavaluvaiheessa huomioidaan myös muut tärkeät seikat kuten levennettyjen tasapohjaisten valukenkien käyttö sekä suojaukselliset että jälkihoidolliset asiat parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Mikrosementti taas puolestaan on pinnoitemateriaali, jota voidaan laittaa käytännössä lähes minkä tahansa materiaalin päälle. Mikrosementti on 2-3mm vahvuinen designbetonipinnoite. Mikrosementti soveltuu materiaaliksi lattiaan, seiniin, kylpytiloihin sekä myös saunaan. Elämyslattia (hiottu betonilattia) soveltuu lattiapinnaksi kaikkiin tiloihin, myös ulkotilat kuten terassit.

Monella askarruttaa myös lattian kulutuskestävyys sekä kovuus. Tähän on selkeä vastaus; Elämyslattia (hiottu aito betonilattia) on erittäin kova ja kestävä materiaali, joka on tehty aidosta betonista. Kestää hyvin kulutusta. Mikrosementti puolestaan on designpinnoite ja lujuusluokaltaan hiukan parkettia kovempaa. Ero on selkeä joka tulee huomioida tilan käyttötarkoituksessa ja käytössä. Esimerkiksi hiekkaisilla ulkokengillä kävelyä mikrosementtipinnoitteen päällä tulee välttää, muutoin vaikutus on sama kuin parketin päällä kävellessä (pinnan naarmuuntuminen).

Jos joku asia jäi vielä askarruttamaan ota yhteyttä ammattilaisiimme niin kerromme lisää.

Blog Image
26
Helmi

Mikrosementti kasvattaa suosiotaan

Mikrosementti lattia- ja seinämateriaalina kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Mikrosementin käyttökohteet ovat lähes rajattomat, mutta yleisimmin sitä käytetään asuintalojen lattia- ja seinämateriaalina sekä kuivissa- että märkätiloissa kuten kylpyhuoneessa, kodinhoitohuoneessa sekä saunan lattiassa.

Mistä mikrosementtipinnoite on peräisin ja mihin se on alunperin luotu? Tämä on kysymys johon kovin moni alan ammattilainenkaan ei osaa kertoa vastausta. Alunperin mikrosementti luotiin suojaamaan USA:n lentotukialusten kansien pintaa ruostumista eli korroosiota ja muuta kulumista vastaan 1950-1960 luvuilla. Mikrosementistä on monta eri karkeusastetta, alkuperäisessä käyttötarkoituksessa karkeusaste oli se karkein nyt markkinoilla oleva karkeus, jota me käytämme ulkotiloissa kuten terasseilla. Tämä karkeusaste ei sovellu hyvin sisätiloihin, koska puhtaanapito on vaikeampaa. Ulkotiloissa puhtaanapito ei ole niin olennaista ja kyseisen karkeusasteen mikrosementin hyvinä puolina on erittäin hyvä kulutuskestävyys sekä liukkauden esto.

Mitä karkeusasteita käytetään yleisesti? Sisätiloissa tehdään yleensä ensin 2-3 kerrosta keskikarkealla pohjalaastilla ja sen jälkeen laitetaan 2-3 kerrosta joko aivan hienoa erittäin pienikarkeuksista pintalaastia tai tätä hiukan karkeampaa versioita. Pintalaastin valinta riippuu käyttötarkoituksesta, kaikista hienointa laastia kannattaa käyttää vain seinissä ja vastaavissa matalan kulutuksen pinnoissa koska kulutuskestävyys laskee mitä hienomman kivikoon laastia käytetään.

Mikrosementin kiiltoaste toteutetaan pintasuoja-aineella, jota on saatavilla useita eri versioita. Myöskin viimeistelyhionta ennen pintasuoja-aineen levitystä vaikuttaa kiiltoasteeseen. Suosituin kiiltoaste on Satiini, joka on käytännössä matta joka hiukan kiiltää valoa vasten. Myös täysin matta kiiltoaste on useasti toivottu vaihtoehto mutta täyskiiltävää käytetään hyvin harvoin. Kiiltoasteen päättää loppukädessä aina asiakas ja toteutus tehdään sen mukaan. Värivaihtoehtoja on käytännössä rajattomasti. Esimerkiksi valkoisen ja mustan väliltä pystymme skaalaamaan kaikki harmaan sävyt. Erikoisimmissa väreissä kuten esimerkiksi ruskea, punainen, vihreä, sininen ja keltainen skaalaus on hiukan haasteellisempaa mutta onnistuu tiettyyn pisteeseen saakka.

Useasti kysytään mikä on mikrosementin kulutuskestävyys. Tämä on erittäin hyvä ja tärkeä kysymys koska asiasta on markkinoilla epäselvyyttä. Mikrosementti on designbetoni-pinnoite ja ei kulutuskestävyydeltään vastaa täysin aitoa betonilattiaa. Hyvänä ohjeena mikrosementin kulutuskestävyydestä on seuraava ohje; Mikrosementti on kestävämpi kuin parketti mutta pehmeämpi kuin laminaatti. Kun tämän pitää mielessä niin tehdään oikea valinta designbetonilattian materiaalia päätettäessä. Kuitenkin tässä kohtaa on huomioitava että kyse on nimenomaan kulutus- ja hankauskestävyydestä, mikrosementin pinta saadaan suljettua täysin siten että se ei tahriinnu käyttämällä oikeata pintasuoja-ainetta. Jos halutaan paras mahdollinen kulutuskestävyys lattiat kannattaa tehdä kovabetonilla, jolla voidaan toteuttaa designbetonilattia siten että kerrosvahvuus on minimissään 10mm, yleensä kuitenkin 15-20mm. Kovabetonin lujuusluokka ja pinnan kulutuskestävyys on niin hyvä että lattia kestää esimerkiksi autotallissa päivittäisen nastarenkailla ajon ilman mitään ongelmia. Sama kulutuskestävyys betonilattiaan saadaan uudiskohteissa kun valun pintaan hierretään sirote, tästä on kansan kielessä yleistynyt nimike "Mastertop". Mastertop itsessään on vain yksi kuivasirotteiden tuotemerkki ja vastaavia on markkinoilla Suomessakin useita. Sirotetta käytetään myös omakotitalojen ja julkisien tilojen lopullisia lattioita tehdessä, koska sirotetta käytettäessa lattiaan saadaan toivottu värisävy edullisin kustannuksin.

Mikrosementtiä voimme suositella useaan kohteeseen ja se on aina varmasti erittäin näyttävä ja upea pintamateriaali. Käytettävän designbetonimateriaalin valinta täytyy kuitenkin tehdä aina huomioiden pinnoitettavan tilan käyttötarkoitus jotta materiaali kestää käytössä kauniina pitkään.

Blog Image
05
Tammi

Betonivalut talviolosuhteissa

Nyt taas talvelen ollessa kylmimmillään on hyvä kiinnittää huomiota useisiin asioihin työmaalla, jotta lattiavalut sekä muut betonivalut onnistuvat ja lopputulos on toivotunlainen.

Lattiavalun ollessa kyseessä täytyy lämpötilan olla vähintään 10 astetta plussan puolella työmaalla. Suurin syy tähän on että lattiabetoni on talviolosuihteissa lämmitettyä ja höyryää valtavasti jos rakennuksen sisällä on liian kylmä. Betonista liiallisesti nouseva vesihöyry taas aiheuttaa sen että laserin säde vääristyy ja työmiehet eivät näe työskennellä kunnolla. Edellä mainituissa olosuhteissa ei lattian suoruutta voida taata.

Miten lämmitys tuli sitten suorittaa? Kivitaloissa etenkin rakenteet ovat niin kylmiä että lämmitys tulisi aloittaa vähintään 2-3 vuorokautta ennen lattiavalua jotta myös rakenteet ehtivät lämmetä hiukan. Ikkunat sekä ovet tulisi sulkea muovikelmuilla myös valun ajaksi jotta lämpö ei pääse karkaamaan.